‘Brandnetels of paardenbloemen uitstekend voedsel’
Brandnetels, vogelmuur en bladeren van de paardenbloem. Het zijn groenten die in de natuur te vinden zijn en uitstekend gebruikt kunnen worden als voedsel, meldt de Voedingsraad. "Wie eropuit kan trekken, kan een maaltje niet alleen bonloze, maar ook gezonde groenten vergaren."
Sinds maart kunnen de genoemde wilde groenten geplukt worden. "Voor velen zullen zij een welkome afwisseling en aanvulling van de maaltijd zijn", denkt de Voedingsraad. Als gevolg van de heersende voedselschaarste zijn de maaltijden die op tafel worden gezet momenteel eenzijdig en bovendien bescheiden.
Het vergaren en bereiden van de groenten vereist wel een gebruiksaanwijzing. Voor het verzamelen van brandnetels dient men bijvoorbeeld handschoenen aan te trekken. De blaadjes van de plant zijn bedekt met brandharen, die bij aanraking van de huid een brandende jeuk veroorzaken. Ze smaken goed noch slecht, maar er zitten veel vitaminen is.
Luise Kramer-Scheffels
Als de brandnetels met kokend water overgoten worden, branden zij echter niet meer. "Daarna wassen en goed laten uitlekken", schrijft de Voedingsraad. "De groente met aanhangend water opzetten, snel aan de kook brengen en gaar koken in 10 minuten."
Hierna kan men de brandnetels toevoegen aan de soep of met wat gekookte aardappelen tot stamppot verwerken. Luise Kramer-Scheffels uit Bilthoven heeft het wel eens geprobeerd. "Ze smaken goed noch slecht, maar er zitten veel vitamines in", vertelt ze.
Verzetskrant Telex schrijft dat men beter brandnetels kan eten, dan de inmiddels welbekende tulpenbollen. "Brandnetels zijn goedkoper en smakelijker, volgens huisvrouwen die al eens de proef namen." Goedkoper, want ook voor tulpenbollen worden nu soms veel te hoge prijzen gevraagd.
Paardenbloem en vogelmuur
Van de bladeren van de paardenbloem, ook wel molsla genoemd, kan bijvoorbeeld een salade worden gemaakt. "De molsla uitzoeken, wassen, laten uitlekken", aldus de Voedingsraad. "De sla aanmaken met een slasaus, een restje soep of enige fijn gewreven aardappelen vermengd met pepersurrogaat, mosterd, zout en als men het heeft, wat azijn of olie."
Vogelmuur kan op dezelfde manier bereid worden.
Waterkers uit onze sloten levert een pittig smakend gerecht.
Meneer Raad
Meneer Raad, een wethouder in Hilversum, schrijft dat er nog veel meer in het wild te vinden is dat schaarse groenten kan vervangen. "Soorten van melde en ganzevoet, in grote hoeveelheden te vinden, leveren een gerecht dat voor de beste spinazie niet onderdoet", zo doet hij al een suggestie.
Hij vervolgt: "Waterkers uit onze sloten levert een pittig smakend gerecht. De waterklaver of het drieblad kent iedere zeiler of roeier op onze plassen. Bladeren, bloemen en vruchten van deze plant vormen in Japan onder de naam 'Sjua Spinsai' een geliefkoosd voedsel."
Ook acaciabloemen passeren de revue. "Wie er een tros van door wat meelbeslag haalt, kan daarvan een heerlijk, geurig taartje bakken!"
Paardenbloem GETTY IMAGES / BILDAGENTUR
Waterkers GETTY IMAGES / BILDAGENTUR
Brandnetel GETTY IMAGES / BILDAGENTUR
Raad vertelt dat hij regelmatig huisvrouwen hoort klagen dat er weinig groenten omhanden zijn. "Zij vergeten echter dat zonder enige kosten en met zeer geringe inspanning, die we ook ontspanning kunnen noemen, namelijk op een wandeling langs onze Gooische buitenwegen, grote hoeveelheden heerlijke en voedzame groenten uit het wild te verkrijgen zijn. Waarom zouden we daar geen gebruik van maken?"
Bronnen ooggetuigen:
- "Groeten uit het wild" - De Gooi- en Eemlander - 22/06/1944
- "Bonloze groenten" - De Tijd - 13/04/1944
- "Wilde groenten verzamelen" - De Telegraaf - 05/04/1944
- www.historischekringdebilt.nl