De aanblik is ongekend: overal in Maastricht zijn mensen op straat. Ze lachen, ze juichen, ze dansen samen in een kring. Velen hijsen de Nederlandse vlag, die ze de afgelopen jaren goed verborgen hebben gehouden. De Limburgse hoofdstad viert als eerste Nederlandse stad de bevrijding van de Duitse bezetting.
De aanval die de geallieerden gisteren hebben ingezet is succesvol verlopen. De Amerikanen kwamen toen al tot de Maas en zijn vanochtend vroeg vanuit verschillende kanten de stad in getrokken.
Daar werden ze opgewacht door de enthousiaste bevolking. De Duitsers die zich nog in Maastricht bevonden, hebben zich overgegeven.
Ook Hette de Jong is de straat op gegaan. "De feestvreugde, de gemoedelijke Amerikanen, de ontroerende momenten van op straat lopende onderduikers met tranen die over hun wangen stromen, al die vlaggen. Dit is onvergetelijk. Elk tijdsbestek van een leven is boeiend, maar een dergelijke bevrijding te mogen meemaken, daar zal ik eeuwig dankbaar voor blijven!"
Op naar Aken
De afgelopen twee dagen werden de eerste delen van Nederland bevrijd. De geallieerden bereikten Mesch en Noorbeek op 12 september, de dag erna werden Gulpen, IJzeren, Sibbe, Terblijt en Vilt ingenomen.
De opmars door Limburg heeft als einddoel Aken, de eerste Duitse stad die de geallieerden proberen te krijgen. Om dat te belemmeren zijn er in Maastricht drie bruggen opgeblazen door de bezetter: de spoorbrug, de oude St. Servaasbrug en de nieuwe Wilhelminabrug.
Veel inwoners van Maastricht hebben de laatste weken in schuilkelders geleefd. Nog geen maand geleden werd de stad getroffen door een zwaar bombardement.
Sommige mensen hebben zich de eerste weken van september schuil gehouden in de Sint-Pietersberg. Ook zij kunnen nu weer naar buiten. Verwarring
Intussen worden de eerste collaborateurs opgepakt. De eerder deze maand opgerichte Binnenlandse Strijdkrachten (BS), waarin de grootste verzetsorganisaties hun krachten bundelen, is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de arrestaties. Dit terwijl de regering eergisteren besloot dat het Militair Gezag (MG) verantwoordelijk is voor de aanhoudingen van collaborateurs.
Dat het verzet toch in actie kwam komt doordat niet iedereen op de hoogte is van het besluit van de regering. Ook zou het MG niet op tijd ter plekke kunnen zijn. Foto: De verwoeste Sint-Servaasbrug · HOLLANDSE HOOGTE