Vorige maand had de Rijnbrug bij Arnhem nog de hoofdprijs moeten zijn van de geallieerde opmars in ons land, nu is de brug verwoest door Amerikaanse bommenwerpers. Het is de definitieve erkenning dat Market Garden niet is gelukt.
Bij het besluit de brug te vernietigen speelde mee dat de geallieerden de brug nu nooit meer ongeschonden in handen zouden kunnen krijgen; de gewaarschuwde Duitsers zouden de brug opblazen zodra een nieuwe aanval werd ingezet.
Daarnaast gebruikte de vijand de brug om versterkingen naar de Betuwe te sturen. De geallieerden vreesden dat dat uiteindelijk tot een nieuwe aanval op de Nijmeegse Waalbrug zou leiden.
Duitse explosieven
De brug was gisteren ook al bestookt door bommenwerpers, maar die schade kon snel worden hersteld door de Duitsers. Dit keer is de verwoesting door zeven Marauders totaal; waarschijnlijk is er bij het bombardement ook een springlading afgegaan die de Duitsers hadden aangebracht.
Bij de bombardementen werden ook delen van de Arnhemse binnenstad geraakt. Doordat de Duitsers de stad hebben laten ontruimen, kwam daarbij niemand om het leven.
De geallieerden hebben ook opnieuw bommen laten vallen op Hengelo. Gisteren deden ze al een poging om het station te vernietigen, maar misten ze hun doelwit. Vandaag lukte het wel: het hele station is weggevaagd.
Ook zijn er veel huizen afgebrand. Door de wind sloeg het vuur snel over en de bewoners hadden niet genoeg water om alles te blussen.
De luchtaanvallen van gisteren en vandaag waren de zwaarste tot nu toe in Hengelo. In totaal zijn er zo'n 150 burgerslachtoffers gevallen. De Sint-Lambertusbasiliek is een van de weinige gebouwen die nog overeind staat. Er viel een bom door het dak recht op het altaar, maar dit bleek een blindganger te zijn.
Hengelo is al eerder doelwit geweest van bombardementen, omdat de stad op de bevoorradingsroute van het Duitse leger ligt. Ook zijn verschillende fabrieken gebombardeerd in 1943. De geallieerden hadden namelijk het vermoeden dat deze een rol speelden in de Duitse oorlogsindustrie.