Een Nederlandse verzetsstrijder is van bezet naar bevrijd gebied gezwommen om de Canadezen inlichtingen te brengen. De 19-jarige Peter de Winde is leider van de Partizanen Actie Nederland in West-Zeeuws-Vlaanderen, dat nog in handen is van de Duitsers.
Vannacht wilde hij met een rubberbootje van een Canadese piloot naar Terneuzen in bevrijd Oost-Zeeuws-Vlaanderen komen. Hij was de Westerschelde op gegaan, ter hoogte van Hoofdplaat, maar al snel raakte de boot lek.
De resterende zes kilometer legde De Winde daarom zwemmend af. Vanochtend is hij na zeven uur zwemmen aan land gekomen in Terneuzen en naar het Canadese hoofdkwartier in Eeklo gebracht.
"Ik had het geluk dat er die nacht voor het eerst geschoten werd van oost naar west over de Braakman, een zeearm van de Westerschelde. Tegen de wolken kon ik de weerkaatsing van de inslagen zien. Dat moest ik rechts van me houden", aldus De Winde.
De Winde heeft de oversteek gemaakt om belangrijke gegevens over de Duitse verdediging te kunnen delen met de geallieerden. De Canadezen hebben weinig tot geen informatie over de punten die moeten worden aangevallen. "Hun bommen en raketten vallen voortdurend op de verkeerde plaatsen", zegt hij.
Zo werd 1 september het dorp Breskens geraakt door een bom van de geallieerden. Hierbij vielen 214 burgerslachtoffers. Eergisteren werd Breskens weer gebombardeerd. Dit was voor De Winde de directe aanleiding om de oversteek te maken.