Een lichtpuntje voor de geallieerde troepen in Oosterbeek die het zwaar te verduren hebben door de Duitse tegenstand tijdens operatie Market Garden: bij Driel zijn vanmiddag zo'n duizend Poolse militairen geland.
De Poolse paratroepen zouden eigenlijk al twee dagen eerder worden gedropt, maar vanwege het slechte weer was dat steeds uitgesteld. Ook vandaag was de lage bewolking een spelbreker: een deel van de vliegtuigen met aan boord nog eens 500 Polen, keerde terug naar Engeland.
Drielse Veer
Het oorspronkelijke landingsterrein ten zuiden van Arnhem is in nu Duitse handen. Daarom besloot generaal Urquhart de Polen te laten landen bij Driel, aan de overkant van de Rijn, ten zuiden van de Britse perimeter bij Oosterbeek. Via het voetveer zouden de Polen de Britten kunnen bereiken om hun posities te versterken.
Generaal Stanislav Sosabowski, de bevelhebber van de Poolse luchtlandingstroepen, was akkoord gegaan, omdat hem was verzekerd dat het aanlegpunt van het voetveer in Britse handen was.
Dat bleek helaas niet het geval te zijn. Toen de Polen bij de aanlegsteiger contact probeerden te maken met de Britten aan de overkant, werden ze beschoten door de Duitsers.
"Van de andere oever werden we zwaar onder vuur genomen", vertelde luitenant Kaczmarek. "We renden ervandoor en zochten dekking achter een paar hopen stenen. Het is een wonder dat niemand werd geraakt."
Weggedreven pont
De Duitsers hebben de Britse perimeter vandaag van diverse kanten aangevallen. Na zware gevechten kregen ze kort voor de Poolse landing de Westerbouwing in handen, een hoge positie langs de Rijn. Daar bevindt zich ook de noordelijke aanlegsteiger van het Drielse Veer.
Veerman Peter Hensen had de kabels van de pont gekapt na de Duitse aanval, waardoor de pont is weggedreven. De Polen zullen nu een andere manier moeten bedenken om aan de overkant te komen. Radiocontact tussen de Britten en de Polen is vooralsnog niet mogelijk.
Radiocontact
Britse radio-operateurs zijn er vandaag wel in geslaagd contact te leggen met de artillerie van de grondtroepen bij Nijmegen. Vanuit Berg en Dal bij Nijmegen krijgen de Britten in de perimeter bij Oosterbeek nu artillerie-ondersteuning bij het afslaan van Duitse aanvallen.
Die hulp was dringend nodig, omdat de Duitsers vanuit vier kanten pogingen deden om de Britten aan te vallen. Behalve bij de Westerbouwing zijn de Duitse aanvallen met succes afgeslagen. Bij de hevige gevechten leden vooral de Duitsers zware verliezen.
Bron ooggetuige: www.slag-om-arnhem.nl