Na de mislukte poging van de Britse paratroepen om de Duitse verdedigingslinie ten westen van Arnhem te doorbreken, hebben de restanten van de Britse bataljons zich teruggetrokken in de omgeving van Oosterbeek. Daar verdedigen ze aan de noordkant van de Rijn een zogenoemde perimeter met een omtrek van zo'n vijf kilometer.
Naar alle waarschijnlijkheid zitten zo'n 3600 Britse soldaten in de perimeter, minder dan een derde van het aantal para's dat de afgelopen dagen geland is.
Een Poolse brigade met zweefvliegtuigen ten noorden van Oosterbeek ondervond gisteren ernstige hinder bij de landingen doordat ze onder Duits vuur lagen. Nieuwe voorraden en versterkingen bereikten de Britse paratroepers daarom niet.
Hotel Hartenstein in Oosterbeek doet sinds eergisteren dienst als onderkomen voor het hoofdkwartier van de Britse divisie. Hotel Vreewijk en hotel Schoonoord zijn ingericht als noodhospitaal voor de vele geallieerde gewonden.
De piloten van de zweefvliegtuigen, die in het oorspronkelijke plan geen actieve rol hadden in de gevechten, helpen nu mee om de perimeter te verdedigen.
Het bataljon van kolonel Frost probeert nog steeds stand te houden aan de noordkant van de Rijnbrug in Arnhem. Twee dagen lang hebben ze Duitse aanvallen afgeslagen. Nu proberen de Duitsers systematisch de huizen aan te vallen waarin de Britten zich hebben verschanst.
Met vlammenwerpers en fosforgranaten zetten ze de panden in brand en proberen ze de Britten letterlijk uit te roken. Door het grote aantal doden en gewonden aan Britse zijde is de situatie nijpend. Er is gebrek aan munitie, medische voorraden en water.
Radiocontact
Frost heeft eindelijk radiocontact gehad met het hoofdkwartier van de Britse Airborne Divisie in Oosterbeek. Hij maakte generaal Urquhart duidelijk dat zijn troepen het niet lang meer zullen volhouden. Van de 750 man zijn er nog zo'n 150 in staat om te vechten. De overigen zijn dood of gewond.
Het werd Frost in het gesprek duidelijk dat de versterking die hij bij de brug verwachtte voorlopig nog niet in zicht is.
De grondtroepen van het 30e Britse Corps proberen intussen de lange weg vrij te houden van de Belgische grens tot aan Nijmegen. Door het onophoudelijk Duitse verzet langs de smalle tweebaansweg, is deze inmiddels tot Hell's Highway omgedoopt door de geallieerde soldaten. Brandende voertuigen en nieuwe Duitse aanvallen veroorzaken steeds oponthoud.
Onder leiding van generaal Kurt Student vuren Duitse troepen vanuit de bossen langs de weg, onzichtbaar voor de geallieerden. Student heeft door toeval de plannen van de geallieerden voor operatie Market Garden in handen gekregen. In een van de zweefvliegtuigen die gisteren een noodlanding maakte, vonden de Duitsers een map met het aanvalsplan.