Een inval bij een radiopost van het verzet is gisteren geëindigd in een veldslag in het Bredase Mastbos. Negen Nederlanders kwamen om, onder wie drie kinderen; aan Duitse zijde vielen drie doden. Vandaag zijn nog eens acht verzetsmannen gefusilleerd.
De radiopost van de Ordedienst waar de inval plaatsvond, was ingericht in de woning van boswachter Neefs in de Vloeiweide in Rijsbergen. In totaal verbleven er zestien verzetsmensen op het terrein. Ook had Neefs twee onderduikers ondergebracht in het huis waar hij met vrouw en acht kinderen woonde.
Na een tip werd het huis gisterochtend omsingeld door zo'n honderd Duitse soldaten. Drie officieren gingen het huis van Neefs binnen, waar op dat moment zijn 18-jarige zoon, Emiel Neefs, zat te ontbijten met een vriend, Frie Renard.
Neefs en een verzetsstrijder openden het vuur op de officieren. Hiermee begon een groot gevecht waarbij vijf verzetsleden en drie tegenstanders omkwamen. De familie Neefs verschuilde zich in de kelder, maar mevrouw Neefs en drie van haar kinderen vonden de dood toen het huis in brand vloog door handgranaten.
Arrestanten geëxecuteerd
De verzetsstrijders van de radiopost verbleven in de schuur naast de woning. Zeven van hen werden gevangen genomen. Ook werden een onderduiker en familievriend Frie Renard meegenomen.
De arrestanten zijn vandaag naar het Mastbos teruggebracht en daar op een rij gezet. De 19-jarige Renard werd op het laatste moment gespaard, omdat hij niks met de verzetsgroep te maken had. De anderen zijn zonder enige vorm van proces gefusilleerd. Renard moest plaatsnemen naast een Duitse commandant en toekijken tijdens de executie.
Tot een paar weken geleden ging het gerucht dat de geallieerden in de buurt van Breda waren. Daarom kreeg Paul Windhausen, de gisteren omgekomen commandant van de Radiogroep, de opdracht om een radiopost in de Vloeiweide in te richten. Het huis van Neefs stond op een afgelegen en dun bevolkte plek, dus leek een geschikte locatie.
Omdat de opmars van de geallieerden toch langer duurt dan gedacht, werd de situatie voor de radiopost steeds gevaarlijker. Het wemelde er van de Duitse militairen en er werden steeds vaker mensen gesignaleerd die lang rond de woning bleven hangen. Een van deze passanten heeft mogelijk de verzetsmensen verraden.
Een maand geleden heeft Rijkscommissaris Seyss-Inquart een uitzonderingstoestand afgekondigd. Dit houdt in dat de Duitse troepen harde maatregelen mogen nemen tegen gevangengenomen verzetsmensen. In de praktijk betekent dit vaak dat de verzetsstrijders zonder proces worden terechtgesteld.